Äntligen en förbättring

Mitt tillstånd, som endast har försämrats de senaste fyra åren, har plötsligt och oväntat visat på förbättring. För fyra veckor sedan påbörjade jag en ny medicin som heter Sertralin och tillhör gruppen SSRI (selektiv serotoninåterupptagshämmare). Medicinen används främst för att behandla depression, men studier har visat att SSRI även kan ha god effekt vid POTS då serotonin reglerar puls och blodtryck och bidrar till att kärlen drar ihop sig. Man tror att produktion och reglering av serotonin inte fungerar som det ska hos patienter med POTS.

För mig har medicinen varit fantastisk! Redan dagen efter jag började så märkte jag att jag återigen kunde tåla värmen bättre. Värmeintolerans har varit något jag haft sedan jag försämrades i min POTS för fyra år sedan och jag har lidit otroligt svårt i den hetta som varit denna sommar. Men plötsligt kunde jag var uppe trots värmen. Sen märkte jag också att jag klarade av att stå längre stunder och gå mer. Den extrema muskeltröttheten hade lättat. Jag klarade av att ta mig igenom en affär utan att använda rullstol och utan att behöva sätta mig hela tiden.

Jag har börjat träna med min bencykel och kan cykla i sex minuter, något som var totalt omöjligt förut. Jag orkar åka ut med min elmoped, tagit kortare rundor med min el-cykel, kan återigen fixa lättare måltider till mig själv och har till och med bakat hallongrottor. Jag har kunnat bada i havet och åka med på utflykter. Det känns som att livet har kommit tillbaka och jag är så tacksam att det inte finns ord nog att uttrycka det!

Här skriver POTS UK om SSRI och POTS: http://www.potsuk.org/ssri_and_snri

Annonser

2 reaktioner på ”Äntligen en förbättring

    1. Hej! Ja SSRI har gjort stor skillnad för mig. Jag bytte först Inderal till Bisoprolol och den tar jag fortfarande. Sen tar jag även Mestinon. Men SSRI är det som har betytt mest vad gäller att minska mina symtom.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s